2012 m. birželio 11 d., pirmadienis

Escargot (sraigės)

        Va čia tai įrašą dabar padarysiu. Turbūt bus pats ilgiausias ir keisčiausias visame mano bloge. Pradedu nuo to, kad 7 paras knisausi su sraigių paruošimu. Taip žinau, tai yra beveik dvigubai ilgiau negu paprastai daroma, tačiau man taip gavosi. Sraiges galima rinkti nuo gegužės 1d. iki liepos 1d., nes po to jos le valgo daug žemės ar kažko panašiai ir kaupia atsargas žiemai. Taigi pirmadienį prisigaudžiau sraigių, lygiai 31 sraigę parsivežiau namo. Perploviau, nuvaliau nuo lapų ir žemių, ir suguldžiau į dėžutes su miltais. Po to gailėjausi dėl miltų, bet papasakosiu vėliau. Nuotraukos prieš ir po nuvalymo.



        Klaida buvo, kad pasiimiau popierines dėžes, visai pamiršau, kad sraigės būna šlapios. O miltai prilipo prie kiautų ir per 3 dienas tupėjimo ant miltų apsidengė tešlos sluoksiu, kuris sukietėjo ir reikėjo šveist. Taigi po 3 dienų nusprendžiau, kad jas reikia dar 2 paras palaikyt, bet be miltų. Išėmiau, sudėjau į kibirą, uždengiau ir laikiau toliau. Penktadienį nušveičiau kiautelius, padruskinau, kad išleistų gleives ir tą akimirką prasidėjo mano kančios.


       Nuotraukoje matosi kaip jos pradėjo leisti gleives ir leido be perstojo, dar to būtų maža, jos dar ir šnypštė ir burbuliavo. Žodžiu vaizdelis buvo apgailėtinas. Jau nekalbama apie tai, kaip sunkiai tos gleivės iš puodo išsiplauna. Su tom gleivėm kovojau dar ilgai, nes jos kažkokiu būdu pasklido plačiai po virtuvę. Taigi palaukiau padruskinus šiek tiek ir laukiau su vedančiu vandneiu, kada jos išlys. Ir nesulaukiau.. Išjungiau vandenį, sraiges nuploviau nuo druskos, toliau laukiau kol išlys. Nieko. Pamerkiau į vandenį pusvalandžiui. Nieko. Galiausiai užviriau vandenį vėl ir sumečiau sulindusias. Vanduo putojo baisiausiai, graibiau putas, ir taip maždaug 15 minučių jos virė. Įdėjau puodą į kriauklę ir perliejau daug šalto vandens (kaip kiaušinius, keistas dalykas, tačiau jų kvapas ir buvo kaip kiaušinių, bet gal čia tik mano akys įpratusios tokį vaizdą matyti tik su kiaušiniais, todėl ir užsifiksavo smegenyse, kad jaučiu kiaušinių kvapą). Imiau kriauklę, šakute smeigiau sraigės koją ir sukamuoju judesiu traukiau turinį. Iš pirmo karto pavyko.


      Taip atrodo sraigė be kiauto. Gražus vaizdelis, visai kitaip įsivaizdavau iš tikrųjų. Pirma pavyko idealiai ištraukti, tačiau toliau buvo ragas.. Žarnynas trūko tai vienoj, tai kitoj pusėj. Iš 31 kriauklės pusiau gerų liko tik 14. Pusiau geros tai todėl, kad jų smaigaliuką pradauždavau ir tada lengvai ištraukdavo. Bet viskas gerai baigėsi, nes kišau po 2 - 3 kojeles į vieną kiautą ir tilpo. Toliau vyko sraigių dorojimas. Gražiai tvarkingai apipjausčiau raumenukus, iš 31 sraigės gavosi saujelė mėsytės. Nei daug, nei mažai, bet kaip gurmanizmui visai normaliai. Toliau vyko ilgasis virimas. Sudėjau į vandenį, pasūdžiau, pridėjau sriubos žalumynų visokių ir viriau 3 valandas, vis papildant vandeniu nes pastarasis greit garuoja. Po viso virimo išgraibiau kojeles ir palikau atšalti.


      Štai kaip atrodo išvirusios. Dariausi žalumynų sviestą. labai trumpai pašildžiau sviestą, kad jis suminkštėtų. Prieskonius (mano atveju buvo česnakas, česnako laiškai, petražolės, krapai ir raudonėliai) sutryniau ir sumaišiau su sviestu bei druska pagal skonį.



        Sraigių kiautelius kruopščiai išploviau, išdžiovinau, į tuos kur su skylutėm dėjau po anakardžio riešutą, sviesto, sraigių kojeles ir viską užtepiau daug daug sviesto. Taip paruoštas sraiges galima užšaldyti iki naudojimo arba valgyti iš karto.



        Sudėjau į didelių keksiukų formeles po 3 - 4 kiautelius į vieną keksiuko skylutę ir pašoviau į orkaitę 180 laispnių temperatūros kol sviestas ištirpo ir pradėjo burbuliuoti. Valgiau šakute išimdama sraigių kojeles, o visa sviestą su žalumynais išpylus ant batono.

Produktai:
  • ~30 vynuoginių sraigių
  • Sriubos prieskoniai
  • Druska
  • Žalumynai (česnako laiškai, petražolės, krapai, raudonėlis)
  • Česnako skiltelės
  • 180g sviesto (tačiau liko du trečdaliai viso mišinio, tai manau ir 60g užtektų)
Gaminimas:
  1. Trumpai aprašysiu, nes viską aiškiai išdėsčiau viršuje. Sraigės po bado virti 15 minučių, atšaldyti vandeniu, ištraukti iš kiauto ir išdoroti.
  2. Kojeles virti 3 valandas prieskoniuose pasūdytame vandenyje.
  3. Minkštą sviestą išsukti su druska ir trintais žalumynais bei smulkintu česnaku.
  4. Kriaukles išplauti švariai, išdžiovinti. Dėti sviesto, kojeles, ir vėl sviestu užtepti.
  5. Kišti į orkaitę maždaug 15 minučių 180 laipsnių temperatūroje.
  6. Valgyti su batonu, iškratant turinį ant jo.

        Darbo BE GALO daug, tačiau tikrai tikrai kitais metais darysiu vėl ir nesigailiu, kad 7 paras knisausi su gleivėm. Truputi hiperbolizuoju, tačiau darbo tikrai buvo daug. SKANAUS

10 komentarų:

  1. :)))
    ot drasuole fantastika!
    ale sraigiu zudymas 7 dienas...as neistverciau.
    ir po to dar suvalgyti...
    ale bet pati susirinkai ir pasikepei gurmaniska skanesta.
    siaip super, bet is kur mergaitei tiek drasos? gi jos raitosi, leidzia visokius jarmalus...
    bet gal skanu, as tik Italijoj jau apdorotas valgiau - patiko!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Smagu, kad pamažu daugėja sraigių fanų Lietuvoje :)Kaip tik išleidau knygelę "Patiekalai iš sraigių" Jei domina knyga, parašyk ;)
    Jei nesupyksi, keletas patarimų, dėl sraigių laikymo ir valymo.
    Jei naudoji TIK sraigių kojeles, nėra prasmės laikyti jų 7 dienas, uženka 1 paros, nes šalinimo organai randasi po kriaukle ir per kojelę jie niekaip neina ;) Jokių miltų irgi nereikia.
    Berti druską gali, jei abejoji ar sraigė gyva ar ne. Kai užberi, sraigė sujuda. Dėl gleivių manau nereikia taip kankint padaro.
    Kad pasišalintų gleivės, kojeles prieš virimą reikia tarp pirštų stipriai pagniaužyti po tekančiu vandeniu. Ne tik gleivės nusivalys, bet ir sraigių mėsa taps minkštutė ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Planavau laikyti plius minus 2 paras aš jas, bet taip išėjo, kad gavosi šiek tiek daugiau :) Dėkui, už patarimus, nes skaičiau internete ir buvo neaiškumų kilę, kam jas druksa barstyti reikia pavyzdžiui. Dabar jau aišku :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šaunuolė. Sraigės tikras gardumėlis, dar skanu su raudonu vynu. Bet šiaip aš tingiu vargti ir nusiperku šaldytų arba restorane užsisakau. Gal kada nors išdrįsiu, bet dar tikrai nežinau kada:)))

    AtsakytiPanaikinti
  5. eina sikt, pora kart vos nevimtelejau kol skaiciau :(((((((((((((((

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonimiškas, jeigu savo bloge aprašyčiau detalų kiaulės arba veršelio nugalabyjimą ir skerdienos apdorojimą, tai tikrai vimteltum...ir ne du-tris kartus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dar kartą įsitikinu, kad žmonės gali būti labai žiaurūs.... LABAI. :/

    AtsakytiPanaikinti
  8. Dar ne tokių siaubingų dalykų patiria "mėsytė", kol atkeliauja ant mūsų stalo :)

    AtsakytiPanaikinti