2012 m. lapkričio 26 d., pirmadienis

A Christmas Stollen

        Labas! Nors Kalėdom dar toli gražu nekvepia, tačiau aš jau pradėjau bandyti jausti tą dvasią, kaip lauki, ruošiesi Kalėdoms. Aš visai kaip prekybos centras, po Vėlynių jau Kalėdos. Juokauju aišku, nejaučiu aš dar jokios Kalėdų dvasios, tik šis pyragas brandinasi mėnesį, todėl dabar pats laikas kepti. Galima aišku ir vėliau. Praeitais metais Gruodžio 1-ąją kepiau ir spėjo subręsti.
         Taigi, tai tradicinis Vokietijos pyragas, daugiausia valgomas šaltuoju sezonu, o ypač laikotarpiu aplink Kalėdas, todėl vadinasi vokiškai  Christstollen. Jo pagrindiniai ingridientai yra džiovinti vaisiai ir marcipanas, kurio deja, pas mane nebuvo, bei storas sluoksnis cukraus pudros (vaizduoja daug daug sniego).


Produktai:
      tešlai

  • 500g miltų
  • 9g sausų mielių
  • 100g cukraus
  • 100ml šilto pieno
  • 250g minkšto sviesto
  • 125g razinų
  • 100g džiovintų papajų
  • 50g smulkintų riešutų (žemės pas mane)
  • 1 a.š. meduolių prieskonių (cinamonas, kardamonas, muskatas, imbieras)

     apibarstymui

  • 50g sviesto
  • 100g cukraus pudros


Gaminimas:
  1. Užmerkti razinas vandenyje (arba amarete) ir palaikyti valandą.
  2. Pašildyti pieną, įdėti 2 šaukštus cukraus, šaukštą miltų ir mieles, sumaišyti ir palikti kol suputos (apie pusvalandį).
  3. Išsukti sviestą su likusiu cukrumi (patarčiau maišyti su ne minkštu sviestu, o gerokai aptirpusiu, nu tokiu pusiau skystu, nes taip greičiau tešla užsiminys).
  4. Sumaišyti likusius miltus, išsuktą sviestą ir užputojusias mieles, suminkyti tešlą.
  5. Palikti valandai šiltai, kad iškiltų, o tada įminkyti razinas, riešutus, papają ir prieskonius. Suformuoti kokią norisi formą ir palikti pusvalandžiui pailsėti. Čia ir buvo mano klaida, kad palikau (ir kepiau) skardoje, o ne formoje. Reikėjo dėti į pailgą formą, nes skardoje bekepant pyragas atsižiojo ir tapo blynu.
  6. Kepti apie 50 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
  7. Iškepusį sulaistyti ištirpintu sviestu ir gausiai apibarstyti cukraus pudra.
  8. Suvynioti (vyniojau į kepimo popierių) ir palikti mėnesiui (iki Kalėdų) bręsti.


Skanaus :)

3 komentarai:

  1. Tikiuosi bent šiais metais prisiruošiu išsikepti jį :) Labai viliojantis šitas pyragas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš irgi praeitais metais tik pasiryžau iškept, ir nesigailiu, tikrai skanus :) įdomu ar ir šiemet bus toks

      Panaikinti