2012 m. gegužės 4 d., penktadienis

Macarons!!

           Labas Prancūzija! Va šituo negaliu nepasigirti: pagaliau pagaliau, po ilgų bandymų ir pusės nakties prasedėjimo youtubėj, žiūrint video receptus, man gavosi Macarons! Išpažintis: pirmą kartą nedžiovinau plutelės, gavosi sutrūkinėję, antrą kartą pasidarius tešlą, supratau, kad neturiu popieriaus kepimo. Tąsyk verčiausi kaip tik išgalėjau, bet popierius nuo kepinių vistiek nenusiėmė, beto tešla išbego pro konditerinio maišelio viršų ir šiaip.. buvo fail. Ir trečiasis, didingas kartas, šiandien, kai viskas gavosi idealiai gerai. Nusipirkau konditerinį švirkštą ir nežaidžiau su visokiais maišeliais. Atsispausdinau trafaretus, pasidėti po kepimo popieriumi, kad padaryčiau vienodus blynelius. Nusipirkau normalų kepimo popierių ir viskas buvo čiki piki. Kol mokinausi gaminti macarons, turbūt padariau visas įmanomas klaidas jų gaminimo eigoje.


              Kadangi man ne tik gaminti patinka, o dievinu dar ir daržą bei gėles, tai bandau viską suderinti. Jau prasidėjo žiedų sezonas, girsiuosi dar ir jais.


            Čia yra mano migdolas, gaila jie neveda vaisių, tik nuostabiai žydi.


Produktai:
    sausainukams
  • 200g cukraus pudros
  • 125g migdolų miltų
  • 3 kiaušinių baltymai
  • 30g cukraus
  • Maistinių dažų kiekis pagal tai, kokio splavos intensyvumo norima
   pertepimui
  • Milka pieniško šokolado plytelė
  • 2 v.š. smulkintų migdolų
  • 1 a.š. kokosų aliejaus
  • 50ml grietinėlės
Gaminimas:
  1. Pirmiausia reikia pasiruošti midgolų miltų ir cukraus pudros mišinį: sumalti su kavamale migdolus ir viską sumaišyti su cukraus pudra. Protingi šaltiniai sako, kad visa tai reikia persijoti. Pirmąsyk kai dariau sijojau atsakingai. Kitus kartus (ir šį) nesijojau, nes tai užima tikrai daug laiko. Man mišinys ir taip gaunasi purus, be gumuliukų, su kavamale midgolus labai ilgai sumalu ir nelieka tų stambių gabaliukų, o jei ir liko, tai neiškilo į paviršių.
  2. Pasiruošti skardą su popieriumi ir konditerinį švirkštą ar maišelį, nes po to laiko nebus. Aš po kepimo popieriumi padėjau atspausdintą trafaretą su burbuliukais, kad padaryčiau vienodus macaron'nus ir talpiai. Po to kai išspaudžiau tešlos ant jų, ištraukiau iš po kepimo popieriaus.
  3. Toliau eilė kiaušiniams. Atskirti baltymus nuo trynių (aš plaku iš karto iš šaldytuvo ir viskas gerai gaunasi) ir plakti kol susidarys lengvos baltos putos ir neliks skysčio. Tada plakti ir tuo pačiu berti cukrų. Išplakti iki tol, kol apvertus dubenį, baltymai nekrenta.
  4. Įberti dažų, arba įlašinti, priklauso nuo to, kokie dažai naudojami. Tuo pačiu plakikliu juos išmaišyti.
  5. Pasiimti plastmasinį arba medinį šaukštą, arba guminę mentelę, bet metalinis netinka, nes traiško baltymą ir viskas atsileidžia.
  6. Sudėti miltų ir cukraus pudros mišinį ir maišyti iš viršaus į apačią ratuku iki 50 apsisukimų. Man tikrai daug mažiau jų išėjo.
  7. Sudėti viską į konditerinį švirkštą, patogiai įsitaisyti ir spausti tešlą ant burbuliukų. Ir viskas maždaug atrodys taip. 
  8. Palikti maždaug valandai (vasarą trumpiau), kad uždžiūtų paviršius. Patikrinti reikia palietus pirštu: jei lieka duobutė, o ant piršto nieko, vadinasi laikas kepti, o jeigu tešla išsitempa ir jos lieka ant piršto, vadinasi riekia dar palaikyti.
  9. Prieš kepant įkaitinti orkaitę iki 150 laipsnių maždaug ir kiekvieną skardą kepti maždaug 12-15 minučių. Visada stebėti ir neleisti ruduoti! Iškepę atrodo taip. Ai tiesa, patikrinti ar iškepę galima vėl su pirštu: priliesti prie paviršiaus ir pajudinti, jei juda laisvai ir jaučia minkšta, vadinasi dar pakepti porą minučių, o jeigu judinamas sausainis tvirtai stovi (bet netaip tvirtai, kaip aš įsivaizdavau ir sutraiškiau bejudindama), vadinai laikas traukti lauk.
  10. Užbėgant įvykiams už akių, noriu pasakyti, kad tie gumbuliukai paviršiuje yra iš kažkur atsiradę oro burbuliukai, nepamatyti ir nesusprogdinti laiku, o ne miltų nesijojimo padarinys. Taigi, kiek atvėsusius reikia nuimti nuo popieriaus ir leisti išdžiūti vidinei pusei.
  11. Sulaužyti šokoladą ir sudėti į dubenėlį, superti midolus, įdėti kokosų sviestą ir grietinėlę. Šildyti vandens vonelėje, kol gausis vienalytė masė. Leisti atvėsti.
  12. Išsirinkti 2 vienodo dydžio (šiaip jie visi turi būti vienodo dydžio, tačiau kartais visko nutinka) macaron'us, ant vieno iš jų dėti šokolado, o kitu tvirtai prispausti. Viską krauti į lėkštę ir padėti parai (arba bent jau nakčiai) į šaldytuvą.
Tikrai rekomenduoju pabandyti, skanaus!

29 komentarai:

  1. Žinai, pamėginsiu pamėginti, niekada nekepiau, bet neišeis tai neišeis, paskaičius atrodo labai lengva ;D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū ;)
    Živile, tikiuosi pavyks iš pirmo karto ;D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jau tikriausiai du metus ruošiuosi pabandyti pasigaminti macaroons namie. Perskaičiau krūvas patarimų, peržiūrėjau kelioliką vaizdelių, ir tik dar labiau bijot pradėjau. Tik dabar po truputį Lietuvoj migdolų miltų atsiranda, tad irgi reikia nuvažiuoti kažkur nusipirkti. Patariama kepti ant silpat kilimėlio, jį irgi gana ilgokai planuoju nusipirkti. Neturiu orkaitės termometro, o visi gąsdina, kad be jo orkaitė tikrai iškrės šunybę ir arba macaroons arba sudegs arba neiškeps. Žodžiu...
    Bet oho, pasirodo prie didelių norų galima ir be viso to apsieiti. Matau, kad tau viskas puikiai gavosi. Na, reiks ir man įsispirti sau į užpakalį ir pabandyti iškepti :) Būtinai ateisiu patarimų čia :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Visi tie kilimėliai, termometrai, tikslus laikas kepimo ir panašiai, aš manau, yra tik priedai lengvesniam kepimui, be kurių galima apsieiti. Vietoj kilimėlio geras kepimo popierius tinka. Pas mane orkaitė gan tiksliai temperatūrą paskirsto, bet manau nuolat stebint kepimo procesą įmanoma gerai iškepti ir nepražiopsoti. Svarbiausia padaryti tešlą tiksliai pagal nurodymus ir negailėti laiko džiovinimui. Sėkmės, būtinai pabandykit :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na ir pabiro macarons per visus maisto blogus :) jau tuoj tikrai baigsiu įsitikinti, kad juos ir man būtų ĮMANOMA iškepti namie :) tavieji nuostabūs, o kokia spalva! :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. sveiki, kiek is sio kiekio gavosi macaron'u?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nelabai atsimenu jau kiek tiksliai gavosi, bet apie 30 maždaug pilnų sulipdytų :)

      Panaikinti
  7. Laba :)

    Gal galite pasidalinti info kur galima nusipirkti migdolų miltų? Nes sumalti drožles pavyko, bet apie persijojimą ir padžiovinimą (tokią info radau kituose receptuose) nėra nė kalbos. Mastau, kad dėl to man nieko nesigavo. :(
    Tešla buvo per daug skysta...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki :) uoj aš tikrai nežinau, girdėjau, kad atsiveža iš užsienio arba siunčiasi, o kur Lietuvos parduotuvėse tikrai nežinau. Aš tas drožlės po to maliau su kavamale ir gavosi tikrai miltai jau :) Tešla tai taip, galėjo gautis skysta nuo perdaug rupių miltų, bet taip pat nuo daug kitų dalykų, pvz: perdaug intensyvaus maišymo ir panašiai :)

      Panaikinti
    2. Na, gal kiti kartai man pavyks geriau :) Labai norisi pasidaryti :)
      Ačiū :) Reiks mažiau maišyt :)

      Panaikinti
  8. O kur rasti maistiniu dazu kaune? Visur ieskojau, niekur nerandu :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Visuose prekybos centruose didesniuose yra, aš pirkau Rimi :)

      Panaikinti
  9. O kur yra pirkti migdoliniu miltu?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nusipirkti nelabai manau yra Lietuvoj kiek aš žinau, nebent siųstis iš internetinių parduotuvių. Arba tiesiog nusipirkti migdolų ir juos labai smulkiai sumalti ir nusijoti :)

      Panaikinti
  10. sveiki, noriu paklausti kodėl man iškepus macarons jie suskilinėjo :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas, macaroonsu pavirsiaus suskikinejima dazniausiai lemia tai, kad ju pavirsius nepilnai isdziuna pries kepima. Tokiu metu laiku kaip dabar yra labai sunku tinkamai isdziovinti pavirsiu :)

      Panaikinti
  11. Labas as kepiau macaronsus bet man nieko nesigavo jie atrode kaip is molio nenusilupo nuo popiriaus zodziu buvo tikra tragedija nesuprantu ka reikia daryt kad man jie tinkamai gautusi...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, nepavykti galejo del daugelio dalyku, daug ka aprasiau recepto aprasyme :) o siaip galiu pasakyt is patirties kad ziema jie nelabai gaunasi del oro, nesudziuna virsutinis skuoksnis macaronsu, taip pat prilimpa prie popieriaus.

      Panaikinti
    2. Sveiki, nepavykti galejo del daugelio dalyku, daug ka aprasiau recepto aprasyme :) o siaip galiu pasakyt is patirties kad ziema jie nelabai gaunasi del oro, nesudziuna virsutinis skuoksnis macaronsu, taip pat prilimpa prie popieriaus.

      Panaikinti
  12. Sveika, Nelabai suprantu apie džiovinimą. Gal galėtum paaiškinti?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas, aištuntas punktas apie džiovinimą :) reikia supiltus sausainukus ant popieriaus patikti apie valandą laiko, kad ant viršaus susidarytų nelipni plutelė :)

      Panaikinti
  13. na man nesigavo... man jie neiskilo visiskai...toki blynukai gavosi. Gal zinai kodel?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gali būt, kad persunki tešla, perdaug miltų, taip pat ir dėl perskystos tešlos, visaip gali būt..

      Panaikinti
  14. vis delto susimeciau, kokoso aliejus ar sviestas ? :D

    AtsakytiPanaikinti
  15. Ka daryti jeigu atsiranda po virsutine plytele oro tarpas prakandus sausaini arba jeigu suspaudi tvirciau ir sukrenta virsutine dalis sausainio. Ka daryti,kad sausainio vidine dalis butu graziai pasiskirciusi ir per visa apacia nebutu oro tarpu,o tik smulkiu tarpeliu? Gal aiskiau pasakysiu,kad vidus butu purus

    AtsakytiPanaikinti