2012 m. gegužės 1 d., antradienis

Citrinėlė

         Sveiki visi, katik patyriau žmogaus būties trapumo jausmą, pasijutau blogai dėl to, kad seniai pildžiau savo blogą. O kas jeigu būčiau mirus? Niekas ir nesužinotų, galvotų, kad tiesiog nustojau gaminti. Baisu. O viskas buvo taip: ėjau sau ramiausiai visa graži namo nuo stotelės, pro PC "Savas" (tai svarbu). Prasilenkiu su žmogumi, kuris atrodo lyg girtas, bet ir ne, lyg psichopatas, lyg ir ne. Na prasilenkiau tai prasilenkiau, baisus čia daiktas. Einu per gatvę, stebiu ar nėra mašinų, žiūriu jis eina iš paskos ir taip pat per gatvę. Tuo metu apsvarsčiau visas galimybes ir nusprendžiau nueiti į Savą (sakiau, kad svarbu). O kaip kitaip, jis iš paskos. Jau viduje ėjau tiesiai link išėjimo kitoje pusėje, dar užsukau į džinsų parduotuvę, nes vis dar sekė, pasislėpiau, pasiblaškiau ir toliau prie durų. Išeinu su mintim, kad atsikračiau, o lauke tas vyras blaškosi ir dairosi irgi išėjęs pro kitą išėjimą. Greituoju būdu šoviau atgal į vidų, prie vėl tų pačių pirmų išėjimo durų, kiemais kiemais namo ir sveika gyva grįžau. Dabar būsiu kurį laiką paranojikė.
          Kaip jau sakiau, buvau tinginė ir nerašiau receptų, tačiau prižadu pasitaisyti. Su nedarbo Darbo diena!
          Citrinėlės pavadinimas labai į temą, nes parašysiu citrininio pyragaičio receptą, tokio gražaus ir geltono kaip ir aš šiandieną buvau! Receptas dabar jau nebepasakysiu iš kur, tačiau drąsiai pripažįstu recepto neautentiškumą.


Produktai:
     pagrindui
  • 200g kambario temperatūros sviesto
  • 55g cukraus
  • 150g miltų
  • žiupsnelis druskos
     įdarui
  • 10 kiaušinių trynių (taip taip brangu ir panašiai, bet verta)
  • 240g cukraus
  • 3 citrinų tarkuotų žievelių
  • 180ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
  • 3g druskos
  • 200g šalto sviesto
Gaminimas:
  1. Sviestu ištepti skardą. Nežinau savos išmatavimų, bet maža stačiakampio formos.
  2. Cukrų ir sviestą sumaišyti iki purios minkštos masės, po truputi dėti miltų ir druskos mišinį. Sumaišyti. Gaunasi tokia šviesi, beveik balta puri masė.
  3. Sudėti lygiai į skardą ir palikti 30min tešlai pailsėti.
  4. Kepti 170 laipsnių temperatūroje įkaitintoje orkaitėje 20-25min. Viskas kunkuliuos ir virs, bet tai normalu, taip ir turi būt.
  5. Palikti atvėsti.
  6. Suplakti kiaušinių trynius, cukrų, citrinų žieveles ir citrinų sultis. Supilti į nesvylantį puodą ir kaisti vidutinę ugnį. Nuolat maišyti mediniu šaukštu. Virti maždaug 12-15 minučių.
  7. Nuimti nuo ugnies.
  8. Supjaustyti šaltą sviestą kubeliais ir dėti po vieną į įdarą ir ištirpinti kol viskas ištirps.
  9. Užpilti ant pagrindo, atšaldyti ir padėti į šaldytuvą mažiausiai 3 valandom.
  10. Supjaustyti trikampiais, kvadratėliais, rombais ir panašiai. Pjaustyti yra sunku, reikia su kiekvienu pjūviu peilį nupjauti ir nusausinti. Rašo, kad tam reikia patirties. 100% sutinku, nes buvo iš ties sunku.
         
          Niekada kažkaip nesakydavau, ką daryčiau kitaip, nes visada lyg ir viskas gerai buvo. Tačiau dabar yra keli dalykai ką daryčiau kitaip. Visu pirma, tai pagrindą daryčiau iš susmulkintų sausainių ir lydyto sviesto. Tada jis neatrodo toks riebus, nes šiuo atveju kaip recepte jausmas kaip valgytum sviestą su trupiniais. Tikrai labai riebu. O antra, tai pačiame įdare dėčiau arba daugiau cukraus, arba mažiau citrinų sulčių. Man, kaip mėgstančiai kraštutinumus (saldu, rūgštu, kartu, sūru, visaip gerai) tai buvo skanu, tačiau kitiems žmonėms, kurių skonio receptoriai riboti, sakė jiems per daug rūgštu. Tai va tiek, SKANAUS ir SAUGAUS KELIO!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą