2012 m. balandžio 14 d., šeštadienis

mano italija

          Plagijuoju Jamie Oliver knygos "mano italija" pavadinimą ir tikiuosi jis ant manęs nepyks. O gal visai būtų įdomu, jei supyktų. Galėčiau tada pasakyti, kad jo knygos man patinka. Ir jis pats. Tai va, Italija domiuosi jau seniai. Kiek tas seniai aišku, man 19 metų tik, negaliu sakyti, kad kažką dariau seniai, nes pati nesu sena. Bet maždaug prieš 3 metus man prasidėjo itališko maisto manija, po to kai aplankiau Italiją. Vėliau ėmiausi italų kalbos savarankiškai, su tarpais, tiesiog mokausi žodžius ir pagrindines frazes. Bet čia tik kolkas, vis laukiu tos dienos, kai rimtai mokysiuos visas kalbos taisykles, tada jas mokėsiu, leisiu vasaros atostogas Italijoj ir mokėsiu gamint tobulus tikrus itališkus patiekalus. Svajuko justonės nesibaigs niekada, bet juk reikia turėti tikslą, arba tikslus. Po 3 mėnesių pradedu įgyvendint tikslus: leisti vasaras Italijoj, grįžtu ten po 4 (tikriausiai) metų tarpo. Labai labai laukiu.
         Šioje knygoje, kurią katik įsigijau Pegaso knygyne su didžiule nuolaida, Jamie Oliver sako: "Ši šalis mane velniškai traukia kaip virėją. Turėčiau, po galais, būti italas." AŠ IRGI norėjau gimt Italijoj. Dar jis sako, kad italai, kaip ir jis, neįsivaizduoja svečio sutikimo be vaišių. AŠ IRGI to neįsivaizduoju. Nelyginu savęs su jais, tik ieškau sutapimų ir džiaugiuosi, kad randu. Šiuo metu intensyviai nagrinėju knygą, bet ateis toks laikas, kai imsiuos paprastų receptų ir darysiu be jokios improvizacijos. Teip.
         Pica yra bene populiariausias patiekalas pasaulyje, kilusi iš Italijos. Pagrindinis picų įdaras yra pomidorai ir mocarela, jo būna labai mažai, o paplotis plonas. Gerai iškepusiame paplotyje susdaro oro burbuliukų. Pica kepama krosnyje, arba orkaitėje su marmurine arba granitine plokšte (įmituojama krosnis). Kadangi nei krosnies nei akmens luitų namie neturiu, tiko man ir paprasta elektrinė orkaitė su dugno kaitinimu. Ir svarbiausia, kad pica valgoma rankomis, o tie kurie valgo su šakute ir peiliu yra vadinami nevykėliais. Taigi kolkas galima šiek tiek paimprovizuoti. Itališkai lietuviška pica.


Produktai:
     pagrindui
  • 350g kvietinių miltų
  • 50g manų kruopų
  • žiupsnelis druskos
  • 5g mielių (džiovintų, bet ir su šaldytom gerai gavosi)
  • 1a.š. cukraus
  • apie 200ml drugno vandens
    
     įdarui
  • agurkas
  • pomidorų padažas
  • svogūnų laiškai
  • pomidoras
  • kepta vištos krūtinėlė
  • mocarela
  • pomidorų padažas
  • prieskoninės žolelės
Gaminimas:
  1. Sumaišyti pagrindo produktus, gerai išminkyti, palikti pakilti apie 15 minučių šiltai. Jeigu naudojamos šaldytos mielės, tai jas pamerkti į vandenį su cukrumi ir prieš maišant palaukti kol išburbuliuos.
  2. Iškočioti vieną didelį paplotį ploną arba kelis mažesnius.
  3. Ištepti visą tešlą pomidorų padažu (geriau yra gaminti savo, bet ilgai užtrunka).
  4. Apibarstyti picą žolelėmis skirtomis picai, arba itališkų žolelių mišiniu.
  5. Dėti padrikai vištos gabaliukus, pomidorus, agurkus, supjaustytus svogūnų laiškus.
  6. Supjaustyti mocarelą griežinėliais ir juos sudėti ant picos viršaus.
  7. Kepti orkaitėje iki puse valandos.

Skanaus!!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą